//
Consiliere in Cariera cu Sens©

***

Acest blog contine informatii neactualizate.

Blogul meu si-a mutat casa pe www.psihomedeor.ro! Te astept aici alaturi de colegii mei cu informatii si evenimente noi!

***

Daca prin 2009 scriam si povesteam studentilor dornici sa invete resurse umane despre consilierea in cariera si beneficiile ei, acum iti scriu tie despre o noua abordare la care am ajuns dupa ani de experienta practica

Ai accesat aceasta pagina, asa ca imi imaginez ca ai vrea sa gasesti pareri despre alcatuirea unui CV inedit/ original/ personalizat, tips-uri despre atitudinea potrivita la un interviu, tehnici de intervievare sau poate doresti sa te reorientezi profesional, sa iti incepi o afacere sau sa lucrezi de acasa

Pot sa iti ofer toate astea. In plus, putem gasi modalitati personale de managementul timpului sau al stressului sau de organizare al muncii tale. 

As vrea sa lasam totusi la o parte aceste servicii clasice si sa te gandesti la felul in care profesia ta te implineste personal– pentru ca despre asta este vorba pana la urma.

Vrei sa muncesti ca sa traiesti sau sa traiesti pentru tine? 

downloadIti propun o varianta prin care sa dai sens profesiei tale sau sa iti gasesti o profesie noua, coerenta cu ceea ce esti tu cu adevarat. 

Aici gasesti un exemplu (un atelier) in care povestesc mai multe despre ceea ce iti propun tie: o cariera cu sens. 

Cuvinte mai tehnice care au aparut prin ziare acum ceva timp gasiti mai jos si veti mai gasi si prin blog. Important este ca la finalul zilei tu sa ajungi acasa simtind ca ai lucrat pentru tine! 

Daca iti doresti o cariera cu sens sau o sedinta de consiliere in cariera clasica, ma poti contacta aici.

Cu drag, pentru o viata cu insemnatate!

Livia

Ce inseamna, in general, consilierea in cariera?

In literatura de specialitate, consilierea carierei apare ca fiind forma de asistenta continua acordata individului in procesul complex de adaptare la mediul schimbator al muncii. Aceasta ajuta individul sa isi descopere interesele sau preferintele pentru o anumita profesie sau pentru o familie de profesii, sa verifice daca are aptitudinile necesare pentru practicarea cu succes a acesteia si sa isi evalueze intr-un mod realist sansele de reusita. Pentru aceasta, consilierul trebuie să dispuna de mijloace de investigare a celor doi poli de interes: individul şi profesia.

Activitatile specifice consilierii carierei vizeaza aspecte de natura cognitiva– prin informarea clientului cu privire la oportunitatile de dezvoltare a carierei si promovare profesionala-, afectiva– prin metode de autocunoastere si tehnici de imbunatatire a performantelor individuale, formare permanenta, ameliorarea imaginii de sine si cristalizarea unei atitudini pozitive fata de munca- si de natura actionala– consilierea in vederea luarii deciziilor, planificarea si punerea in practica a actiunilor, de utilizare in mod corespunzator a tehnicilor de cautare a unui loc de munca, si uneori consilierea pentru activitati de timp liber.

Astfel, activitatea consilierului vizeaza formarea si dezvoltarea competentelor persoanei consiliate in directia autocunoasterii (care se traduce prin achizitionarea informatiilor despre sine si despre sine in relatia cu ceilaiti reusind sa faca evaluari corecte asupra situatiilor), explorarii educationale si ocupaţionale (cautarea si interpretarea informatiilor privind traseele educationale si piata muncii), si in directia planificarii carierei (relationarea dinamica a primelor doua etape).

De ce sa apelez la un consilier in cariera? Cu ce m-ar putea ajuta?

Piata muncii va fi privita de consilierul tau prin prisma ta, acesta selectand pentru tine informatiile mai putin accesibile legate de existenta posturilor la care tu aspiri. Iti va clarifica cerintele job-ului tau ideal, vei avea ocazia de a primi o evaluare obiectiva si mai ales de specialitate a aptitudinilor tale si vei fi ghidat catre programe de formare potrivite nevoilor tale in vederea atingerii obiectivelor stabilite de catre tine la inceput.

Vei reusi sa te cunosti mai bine si sa te accepti mai mult: vei invata sa folosesti corect tehnicile de cautare a unui loc de munca, vei invata sa anticipezi eventualele dificultati sau cum sa iti trasezi un plan de studii si vei realiza ca increderea in tine este de cele mai multe ori un factor decisiv in obtinerea rezultatelor dorite.

Cum este un consilier in cariera?

Consilierul in cariera un specialist cu pregatire teoretica si practica in utilizarea unor mijloace specifice de investigare psihologica specifice domeniului, asa cum sunt observatia, interviul, metoda biografica sau metoda analizei produselor activitatii.

El are abilitati de comunicare dezvoltate, nu emite judecati de valoare fata de client si este capabil sa stabileasca o relatie autentica, aceasta constituind un factor determinant pentru eficienta sedintelor de consiliere ulterioare. Consilierul este un bun negociator, iar capacitatea lui de a se organiza eficient ii va permite pe de o parte sa asiste un numar din ce in ce mai mare de persoane, si pe de alta parte il va sustine in exercitarea calitatatii sale de bun pedagog, invatandu-si clientii in timpul sedintelor sa isi planifice si sa isi prioritizeze activitatile singuri, in functie de nevoile lor.

Consilierul in cariera detine informatii referitoare la dinamica pietei de munca, cunoaste modalitatile de formare potrivite, descrierile ocupatiilor, filierele de angajare si detaliile legate de prezentarea clientului unui potential angajator.

Formarea initiala si continua a consilierilor trebuie să fie acreditata în lucrul cu adultii si necesita parcurgerea unor programe speciale de pregatire. In acest fel, dezvoltarea personala şi profesionala a consilierului carierei ii va permite acestuia cunoasterea si analiza nevoilor, abilitatilor, resurselor, motivatiilor, valorilor si trasaturilor de personalitate ale clientului care il pot sprijini in desfasurarea unei activitati profesionale eficiente.

La ce sa te astepti cand mergi la o sedinta de Consiliere in Cariera?

Prima sedinta de consiliere in cariera are ca si rol principal clarificarea intereselor tale profesionale si a istoricului experientelor tale de lucru de pana acum. Urmeaza apoi bateriile de teste pe care le vei completa, iar consilierul iti va furniza interpretarea lor. In acest moment, veti cantari impreuna optiunile tale reale in piata muncii in functie de profilul tau, consilierul intervenind cu directii si idei noi, potrivite tie. Atunci cand identifici optiunea cea mai atragatoare, veti trece impreuna la trasarea planului de cariera si la formularea corecta a scopurilor pe termen scurt, mediu si lung. In cazul in care consilierul stie ca ai mai avea nevoie de un curs sau de o formare anume care te va ajuta in aplicarea pentru acel post, iti va spune unde sa il faci, ce presupune si la ce te va ajuta mai concret. Bineinteles, vei tine legatura cu consilierul tau pana in momentul in care te vei angaja in locul dorit sau pana iti clarifici si atingi scopurile pe termen scurt sau mediu.

Sursa foto: http://www.transformleaders.tv/why-connecting-to-purpose-makes-us-better-leaders/

Advertisements

Comments are closed.

Programeaza o sedinta:

0742 024642
L-V: 10:00- 20:00
S: 10:00- 14:00.

Sustin mamicile antreprenoare!

banner300
MyFreeCopyright.com Registered & Protected
Copyright 2009-2016 Caciuloiu Livia Alexandra– Toate drepturile rezervate
Bloguri, Bloggeri si Cititori
Advertisements
%d bloggers like this: